Medium Magnetiseur, Irma in Geleen.

Yoyoshi de eerste kamikaze piloot.

De eerste kamikaze piloot van Japan.

Yoyoshi de eerste kamikaze piloot, gaat over een gesprek met Yoyoshi, die meedeed aan de aanval op Pearl Harbor. 

Yoyoshi de eerste kamikaze piloot.

Het is alweer een tijdje geleden dat Marco en ik naar de film ‘Pearl Harbor’ keken.De film was al enige tijd aan de gang, de hoofdrolspelers waren geïntroduceerd, en het waargebeurde doemscenario voor de vloot in Pearl Harbor zou zojuist gaan plaatsvinden. Op de film. was te zien, hoe talloze Japanse aanvalsgolven systematisch met een pijnlijke doeltreffendheid de schepen die voor anker lagen, onder vuur namen en grote schade toebrachten. Luchtafweer was er nauwelijks van Amerikaanse zijde, en de Amerikaanse toestellen kregen geen kans om op te stijgen doordat de vliegvelden bestookt werden. Slechts een enkele soldaat wist het vuur te beantwoorden. De verliezen aan Japanse zijde waren dan ook niet noemenswaardig te noemen..

Ineens voelde ik een koude windvlaag naast me. Die koude temperatuur bleef hangen, wat voor mij maar een ding kan betekenen.

Ik keek, en vertelde Marco dat het een Japanse piloot was, die naast ons stond, Al snel raakte ik in gesprek met hem.
”Hij heet Yoyoshi. Hij deed destijds mee aan de aanval.”
-“Ow, dat is wel bijzonder.” zei Marco. “Hoe heeft hij het ervaren?”
Yoyoshi vertelde dat hij het schip wist te torpederen, maar daarbij zelf ook geraakt werd.

“Mijn vliegtuig werd zwaar beschadigt. Zelf was ik ook geraakt door stukken granaatscherven.” vertelde hij rustig.

Op dat moment liet hij mij voelen waar hij geraakt was. Aan mijn linkerzijde, voelde ik de drie plekken waar de scherven zijn lichaam waren binnengedrongen.

Ik zou het vliegdekschip nooit meer kunnen bereiken, en aan een overgave dacht ik niet. Daarom stuurde ik mijn vliegtuig op het schip af, waar ik tegen te pletter sloeg. Een mooie eervolle dood, vond ik toen.”

Dus eigenlijk was je de allereerste kamikaze piloot?” vroeg Marco hem.

Hij lachte. “Ja, zo zou je het ook kunnen zien.” zei hij.

Hoe kijk je er nu op terug?” wilde ik nog weten.

Wij hadden geen keus. We moesten wel.”

We  begrepen hem, en knikten.
Samen met Yoyoshi keken we de film af, waar het chauvinisme vanaf droop. 
Daarna namen we afscheid van een bijzondere man; Yoyoshi de eerste kamikazepiloot van Japan, tijdens de tweede wereldoorlog.

Terug naar gesprekken met overledenen.